1. Why are UAS/2nd Skin Armor  materials able to provide fragment resistance at weights 35-50% lighter then other materials?

Answer: UAS/2nd Skin Armor has twice the energy absorption capability then other para-aramids and higher cut / shear resistance then HMWPE.

2. How does UAS/2nd Skin Armor age over time in ballistic packs?

Answer: It suffers less from hydrolysis then para-aramids and as it has no resin content like HMWPE will outlast these materials.

3. Does UAS/2nd Skin Armor suffer from UV degradation?

Answer: Yes, it suffers twice as much as polyamide, but the effect is over a long period of time, and as UAS/2nd Skin Armor starts life 7+ times stronger then polyamide it takes years for it to get to the same strength as polyamide.

4. Is UAS/2nd Skin Armor safe to wear next to the skin?

Answer: UAS/2nd Skin Armor (or an identical chemistry polymer called Artec from the same factory) passed Oekotex 100 Level 2 indicating its safe to wear next to skin. It has been worn as sock and pants now for over a year with no harmful side effects.

5. Does it have anti-microbial properties?

Answer: It appears to have a strong biocidal effect in use, and this needs lab qualifying / quantifying.

6. Why is UAS/2nd Skin Armor load carriage much lighter then ones made from polyamide.

Answer: Its 7 times stronger so in theory it can be 7 times lighter.

7. Why is UAS/2nd Skin Armor able to be used for combat uniforms and load carriage and not kevlar/Twaron?

Answer: UAS/2nd Skin Armor can be printed stably, as stably as polyamides,  Para-aramids have a very low dye / ink initial take up and the colourfastness is very low.

8.  How does the thermal stability of UAS/2nd Skin Armor fabrics compare with Nomex and Kevlar based fabrics?

Answer: UAS/2nd Skin Armor fabrics are made from 100% filament yarns, that result in fabrics that are 10-20x stronger and at the same time are 1/2 the weight of leading fire resistant fabrics such as Defender-M, Gemini-XT, etc. The yarn thermal stability is much greater then viscose and meta-aramids and is very similar to para-aramids.

Contact Us